Перезимівля культур

e-mail Друк PDF

shutterstock 92641918 0 771

У формуванні високопродуктивного агроценозу озимих культур важливе значення має успішна перезимівля рослин. Адже, від того, як рослина «переживе» зиму, залежить її подальший, ріст, розвиток і здатність давати хороший якісний урожай.

Із настанням холодної пори року озимі культури і трави закінчують вегетацію і переходять у стан зимового спокою. Загартування озимих культур відбувається поступово, у два етапи. В цілому для переходу озимих зернових у зиму потрібно близько 30 днів. Перший етап розпочинається з листопада. Осіннє підвищення температури повітря у денні та зниження температури повітря (до мінусів) у нічні години сприяють проходженню першої фази загартування озимих культур (яровизації). За таких умов рослини нагромаджують у тканинах, особливо у вузлі кущіння, запасні речовини — цукор, що позитивно позначається на їх розвитку та перезимівлі. Також впродовж цього періоду рослини зменшують інтенсивність росту та розвитку, зокрема, менше енергії іде на дихання. Другий етап загартування проходить при більш низьких температурах (0-10°С морозу) при інтенсивному освітленні та без різких перепадів температурного режиму.

Кращому загартуванню рослин сприяють такі чинники: поступове зниження температури повітря і ґрунту, оптимальні вологозапаси, збалансоване живлення (особливо фосфорні та калійні добрива), розвиток рослин та правильно підібраний сорт. Часто основними причинами, що зумовлюють зрідження й загибель посівів озимих культур у фазу зимового спокою, є комплекс несприятливих умов зимівлі, які спричиняють такі явища, як вимерзання, утворення льодової кірки, випирання та інші.

Вимерзання рослин — головна причина зимової загибелі озимої пшениці. Відбувається це явище внаслідок зниження температури ґрунту на глибині залягання вузла кущення до межі так званої критичної температури вимерзання озимої пшениці, коли гине більше 50% рослин, що і характеризує її морозостійкість. Якщо критична для озимої пшениці температура ґрунту утримується протягом нетривалого періоду, її вимерзання може і не бути, оскільки на стан рослин більше впливає не так абсолютний мінімум температури, як тривалість її дії. Рослини стають ще стійкішими проти низьких температур: добре загартована пшениця витримує зниження температури біля вузла кущення до мінус 18 — 20 °С, озиме жито до мінус 23 — 24 °С, трити ­кале до мінус 19 — 21 °С, озимий ячмінь до мінус 14 — 15 °С.

Випрівання озимої пшениці відбувається внаслідок тривалого перебування рослин при температурі, наближеній до 0ºС під товстим сніговим покривом за неглибокого промерзання ґрунту. Інколи випрівання починається у пізньоосінній період, коли озима пшениця, не ввійшовши в стан спокою, вкривається снігом. В цьому випадку рослини продовжують вегетувати, витрачаючи запаси захисних речовин, поповнення яких без доступу світла не відбувається. Це спричиняє вуглецеве голодування та виснаження. Будучи сильно ослабленими, рослини піддаються грибковим захворюванням і гинуть. Випрівання зазнають рослини ранніх строків сівби, які до утворення снігового покриву формують потужну вегетативну масу, що повністю покриває грунт. За оптимальних і більш пізніх строків сівби випрівання, як правило, не проявляється.

Під випиранням рослин озимої пшениці розуміють оголення вузлів кущення і кореневої системи під впливом неодноразового відтавання і замерзання верхнього шару ґрунту при значному його перезволожені. В подальшому вузли кущення та корені у таких рослин підсихають, зневоднюються і гинуть під дією морозів, механічних пошкоджень вітром і висихання.

Льодова кірка буває притерта — коли вода замерзає на поверхні ґрунту, і утворюється різної товщини суцільне льодове покриття з вмерзлими в нього рослинами; та висяча — коли грунт відтане, волога, що утворилась, поглинається, а над рослинами залишається у висячому стані льодова кірка різної товщини, що спирається на сніг або нерівності мікрорельєфу. Найбільш небезпечною є притерта льодова кірка. Вона утворюється при сніготаненні під час відлиг або в результаті опадів у вигляді дощу, що іноді бувають у холодний період року. Ступінь зрідження рослин залежить від товщини притертої льодової кірки і тривалості її залягання. Рослини озимої пшениці гинуть, якщо тривалість залягання притертої льодової кірки становить більше трьох декад. Зрідженість посівів озимої пшениці не перевищує 20% за товщини 1–2 см і досягає більше 50% при товщині її 4–5 см. Основними причинами загибелі рослин у таких умовах є вимерзання та порушення газообміну.

Після завершення зимового періоду рослини озимої пшениці відновлюють весняну вегетацію. Індикатором цієї фенологічної фази є відростання рослин більше одного сантиметра, і співпадає вона зі стійким переходом середньодобових температур повітря через 0–5ºС в напрямку їх підвищення. Тривалість цього періоду має важливе значення для подальшого росту й розвитку озимих культур.

Вега Світланадержавний фітосанітарний інспектор ГУДержпродспоживслужби у Львівській

 

Пошук

Жовківщина

Про нас

Корисно

Випадкове зображення

rda_p00.jpg


Шановні відвідувачі!

Ми радо вітаємо Вас на сторінках нашого сайту. Достовірна інформація, відомості про Жовківський район, останні новини з життя регіону – все це для Вас.

 1 2 768x400346416

5a7acda4b8b14104895330

banner160x236meet your child

1 1497598187 300x198.9539748954 1 0 

802161 1654242

1523954433 nez pracya222

 

ШЛЯХ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯ

Для прийому дзвінків щодо переїзду жителів АР Крим та південно-східних областей України на Львівщину працює «гаряча» телефонна лінія

0-800-501-727

Жовківська райдержадміністрація

(252) 21-432

Гаряча лінія з питань надання субсидій

на житлово-комунальні послуги

(252) 61-419

(з 8.00 – 17.00)

Як отримати житлові субсидії?

 

 

 

 

Громадське опитування «В якому місці має бути встановлений пам’ятник Т.Г.Шевченка у м. Жовква?»

Насамперед визначимо місце де постане Кобзар. Пропонуються такі місця:
 

Голосування

Яку інформацію ви бажаєте бачити у нас на сайті
 

До нас завітало

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні240
mod_vvisit_counterВчора907
mod_vvisit_counterЦього тижня7634
mod_vvisit_counterМинулого тижня6185
mod_vvisit_counterЦього місяця19645
mod_vvisit_counterМинулого місяця31163
mod_vvisit_counterВсього2491296

Корисні посилання

Президент України

 

Урядовий портал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гаряча лінія та електронна пошта

для звернень громадян

(також для повідомлення
про будь-які підозрілі дії осіб, 
загострення ситуації,
скоєння правопорушень.
)

zhovkvarda@loda.gov.ua

(252) 21 432

(252) 22 485


Ресторан Сим-Сим